Skavhaugen rundt 33 km

Lindberget-Bjørbekksetra-Talhaugsetra-Ulvåbrekka-Løvhaugen-Julussdalsveien-Brattveltdammen-Lindberget.

Generell beskrivelse

Fin treningsrunde i Julussdalen via Ulvåkjølen naturreservat. Lang slak motbakke i starten gir friske utforkjøringer på returen til Julussdalen. Vis hensyn til husdyr på siste del av nedkjøringen.Mulighet for avstikker til Gransjøberget Sæter, med bespisning og overnatting på bestilling, åpne dager skiltes (www.gransjoberget.no). Fiskemuligheter ved Gammelbudammen, (tilrettelagt for funksjonshemmede) etter bare noen  kilometer sykling.

Denne rundturen går østover fra Lindberget via Bjørbekksetra, Ulvåkjølen og Løvhaugen på gode grusveger ned til Fv.546 i Julussdalen. (6km nord for Snippen gård)Herfra ca en kilometer langs fylkesveien nordover til avkjøring venstre mot Brattveltdammen. Brattveltdammen er i dag et viktig fløterminne og området er kjent for Julussakonflikten (1927), en av de største og mest dramatiske arbeidskonfliktene i Hedmark. Utedo.

Julussa er ei lita elv som renner lydløs gjennom Julussdalen. Derav også navnet, ”Ljudlausa”. Vassdraget er 32 km lang og starter ved Bergesjøen i Elverum kommune og munner ut i Renaelva i Åmot. Elva var i sin tid viktig for tømmerfløting

Restaurert damanlegg i Julussa, med opprinnelige bygninger og info Tavle om tømmerfløting i Julussdalen og Julussa-konflikten. Fiskeplass. Turen går over dammen og i skogsterreng til grusveg, langs denne til Lindberget.

Verdt å se / oppleve

  • Brattveltdammen
  • Tilleggsopplysninger

    • Vanskelighetsgrad: Middels
    • Høyeste punkt (m.o.h): Ca 550 moh
    • Rast / leirplass: Gammelbudammen og Brattveltdammen.
    • Start / Sluttsted: Lindberget ved Ryssjøen i Julussdalen, 23 km i luftlinje nord for Elverum.(starter fra Ryssjørunden.) skiltet mot Rena